Román fogyni, Népesedési katasztrófa Romániában - Zuhan Erdély lakossága

Fogy a román a Székelyföldön
Szerző: Jean St'Ay A masszív kivándorlás, a román kormány tehetetlensége és persze, a lassú, de biztos etnikai tisztogatás. Hirdetés Mindent összevetve, nagy a baj.

Az ENSZ előrejelzése szerint re ötmillió fővel csökken Románia népessége Tavaly több mint ezerrel, megközelítőleg egy Nagybánya méretű város lakosságával csökkent Románia népessége — derült ki a bukaresti statisztikai hivatal szerdán közzétett jelentéséből.

Romániának HIRDETÉS A csökkenés nagyobb része a továbbra is negatív tartományban lévő természetes szaporulatnak tulajdonítható: az élve születések száma 71 ezerrel elmaradt a halálozásokéhoz képest.

zsírégetés Nashville

Az ország népességéről szóló ideiglenes jelentésében a statisztikai hivatal rámutat: tavaly is fokozódott a lakosság elöregedése: míg a 15 év alattiak aránya 15,6 százalék állandó maradt, a 65 év felettieké enyhén 0,4 százalékkal emelkedett 18,2 százalékra. Az úgynevezett függőségi ráta — amely azt tükrözi, hány gyerek és idős jut száz aktív 15—65 év közötti felnőttre — 50,1-ről 50,9 százalékra nőtt. Románia természetes népszaporulata 25 éve, ben került negatív tartományba, azóta egyre súlyosbodik a népességfogyás, a szakemberek pedig a mutatók további romlására számítanak.

fogyás italia

Az állandó lakosság ben húszmillió alá csökkent, pedig a rendszerváltozáskor még több mint 22 millió volt. A demográfiai adatokat kedvezőtlenül befolyásolja, hogy több mint 4 millió román állampolgár él külföldön, akiknek zöme az aktív lakossághoz tartozik, vagyis közöttük sokan vannak olyanok, akik a gyermekvállalás szempontjából fontos 25—45 év közötti korosztályhoz tartoznak.

hogyan lehet lefogyni, nincs akarata

A népesedési statisztika kapcsán arról kérdeztük Horváth István kolozsvári szociológust, megállítható-e valamilyen formában a Romániát sújtó rohamos csökkenés. A szakértő elmondta, miközben az elhalálozásokat sajnos nem lehet megakadályozni, román fogyni volumenűek a kivándorlás útjára lépő generációk, ugyanakkor egyre kevesebben vannak — hiszen nagy számban vándorolnak ki — azok, akik gyereket szülhetnének. A román fogyni népszaporulat azt jelenti, hogy többen halnak meg, mint amennyien születnek, de nyilvánvaló, hogy nagyobbak az elmúláshoz közeledő idős generációk, mint azok a fiatal nemzedékek, amelyek gyereket szülhetnének.

éget oldalsó csípőzsírt

Lehet növelni a termékenységet, ha elérnénk az úgynevezett 2,3-as népességhelyettesítési szintet, de még akkor is negatív tartományban volnánk, mert még mindig kevesebben szülnek gyereket, mint amennyien meghalnak. Ezért annak a bűvös körnek a következtében, hogy a fiatal generációk nagyobb eséllyel kapcsolódnak be a migrációba, továbbá kevesebb gyereket vállalnak ráadásul ezeket nem is Romániában szülik megnemcsak arra nincs esély, hogy abszolút számban növekedjék a népesség száma, hanem hogy megálljon a népességcsökkenés, valamilyen szinten stabilizálódjék a népesség.

Hihetetlen, ami Romániában történik: menekülnek az emberek az országból MTI Portfolio Cikk mentése Megosztás Az Európai Unió országai közül Romániának volt a legnagyobb arányú lakosságvesztése az utóbbi évtizedben: állampolgárainak 17 százaléka távozott külföldre, az elvándorlási arány dinamikája tekintetében pedig világszinten a második helyen áll, Szíria után - mutatott rá Luciana Lazarescu, a romániai bevándorlók beilleszkedését vizsgáló szervezet CDCDI kutatója. Az ENSZ becslései szerint a román uniós csatlakozás óta 3,4 millió román állampolgár költözött el az országból. Luciana Lazarescu a fiatal munkaerő mobilitásáról szóló, Bukarestben rendezett nemzetközi konferencián vázolta fel a romániai migrációs folyamatokat, aki szerint a bevándorlás távolról sem "kompenzálja" a munkaerő-veszteséget: tavaly év végén ezer külföldit tartottak nyilván Romániában, közülük volt román fogyni. Az Európai Unión belül Romániában az egyik legalacsonyabb a nem uniós rezidensek aránya - a lakosság 0,3 százaléka - ennél csak Szlovéniában és Szlovákiában alacsonyabb az arány. A Romániába érkező bevándorlók alig 9 százaléka jön munkaszerződéssel, a legtöbben 43 százalék családegyesítés címén vagy egyetemi hallgatókként kérnek tartózkodási engedélyt - írja a Mediafax hírügynökség beszámolója a kutatás alapján.

Horváth István kérdésünkre reálisnak elveszíti a gallér csontzsírját azt az ENSZ-előrejelzést, amely szerint re 14,5 millióra, sőt még annál is kevesebbre apad Románia lakossága. A nagy kérdés viszont az lesz, amit úgy neveznek, hogy legális és reális népesség.

elveszíti az utolsó zsírt

Románia legális népességébe ugyanis beletartoznak azok is, akik huzamosabb ideig külföldön élnek, nem mondtak le román állampolgárságukról, és akik külföldön szülnek gyereket, és ott jelentik be, esetleg kettős állampolgárok. Horváth István az 1,2 milliós romániai magyarság demográfiai állapotáról elmondta, mára megállt a születések csökkenése a közösségen belül.

Magyarok Romániában – 100 év történelem /V. rész

Korában ugyanis az volt a trend, hogy azok a román fogyni, akik gyerekeknek tudtak életet adni, egyre kevesebb gyereket szültek. Miközben az országos átlag is nagyon-nagyon távol van attól, hogy a népességhelyettesítési szintre növekedjen a természetes szaporulat, a magyarok picivel közelebb állnak ehhez.

xena fogyás

Ön szerint ez:.

Lehet, hogy érdekel