Metabolikus étkezés

Az egészséges táplálkozás visszafordíthatja a metabolikus szindrómát

Egy nemrégiben publikált eredményű pilot-vizsgálat alapján a naponként meghatározott étkezési időablakra naponta 10 óra korlátozott intervallumböjt hozzájárulhat ahhoz, hogy a metabolikus szindrómás betegek anyagcsere-paraméterei metabolikus étkezés.

Hogyan diétázzanak a metabolikus szindrómások? A túlsúllyal vagy elhízással, abdominális obesitassal, emelkedett vérzsír- és vércukorszinttel, magas vérnyomással járó metabolikus szindróma a modern világban a lakosság körülbelül 20 százalékát érinti.

metabolikus étkezés különbség a fogyás és a testtartás között

Mivel az állapot fontos rizikófaktora a kardiovaszkuláris eseményeknek csakúgy, mint a 2-es típusú cukorbetegségnek, az érintetteknek azonnal életmódváltoztatásra van szüksége, több mozgással és egészségesebb táplálkozással. Eredményre vezető lehet tehát olyan diétás szabályok követése, amik kevesebb korlátozással is hatásosnak bizonyulnak.

metabolikus étkezés A vaporub segíthet a fogyásban

Ilyen lehet az intervallum böjt. Az este nassolás és társai kerülendők!

metabolikus étkezés testi fájdalom és fogyás

Egerekkel végzett kísérletekben már bizonyították azt, hogy az intervallumböjt súlycsökkenéshez és a metabolikus paraméterek javulásához vezethet. Egy kisebb pilot-vizsgálatban az intervallumböjt humán vonatkozású hatásait is megvizsgálták 19 diagnosztizáltan metabolikus szindrómás személynél, akik közül an sztatinokat vagy vérnyomáscsökkentőt szedtek. Metabolikus étkezés vizsgálatot megelőzően a bevont személyek napi több mint 14 órás időintervallumon belül étkeztek.

metabolikus étkezés referenciabevitel a fogyáshoz

A vizsgálat időtartama alatt vállalták azt, hogy csak egy napi 10 órás időablakon belül vesznek magukhoz élelmet. Az ételek minőségére, mennyiségére vonatkozóan nem voltak korlátozások, szigorítások.

  1. Savanyúság éget zsírt
  2. Spencer watt fogyás
  3. Hogy kezdjem a fogyókúrát

Lényeges, hogy az említett 10 órás intervallumot az érintettek maguk választhatták meg. A legtöbben úgy döntöttek, hogy később reggeliznek, és az esti snack-ről lemondanak. Intervallumböjt — metabolikus szindrómásokra szabva A 12 hetes intervallumböjtöt követően a kutatók elemezték a vizsgálati személyek anyagcsere-paramétereit.

Frassetto és munkatársai : Metabolikus és fiziológiás javulás a paleolit, azaz vadászó-gyűjtögető típusú diétára. Eur J Clin Nutr. Fordította, kivonatolta: Szendi Gábor Frassetto és munkatársai es vizsgálatukban mindössze két hét alatt rendkívül komoly eredményeket értek el túlsúlyos, inzulinrezisztenciában szenvedő, de még egészséges emberek paleolit táplálkozásra fogásával. A Google adatkezelési elvei Eaton és Konner ben ismertette meg az általános orvos szakmával a "paleolit táplálkozás természetének és jelenkori implikációinak végiggondolásával".

A szisztolés vérnyomás 5,1 Hgmm-rel, a diasztolés 6,4 Hgmm-rel csökkent. A HbA1c-érték 0,22 százalékkal redukálódott. A leírt változások részben az alacsony mintaszám miatt nem minden esetben voltak szignifikánsak.

metabolikus étkezés márvány fogyás

Megjegyzendő azonban, hogy a táplálkozási változtatások kedvezően hatottak az alvásminőségre és a testtömegre. A vizsgálatban résztvevők átlagosan 3,3 kg-ot fogytak a 12 hét alatt, anélkül, hogy a fizikai aktivitásukat a korábbiakhoz képest emelték volna.

metabolikus étkezés segíthet a fekete kávé a zsírégetésben?

Kérdéses, hogy az anyagcsere-paraméterek változása az intervallumböjt szerinti étkezésnek vagy a fogyásnak tudható-e be. Mindennek azonban nincs is kiemelt szerepe, ha azt tekintjük, hogy a vizsgálatban részt vevők számára nem okozott különös nehézséget az előírt időintervallumon belüli étkezés, amit egyébként okostelefonos applikáció is támogatott.

Lehet, hogy érdekel